cnn

cnn_01

project | CNN . 2005
site | Ferrara
client | private
category | residential
area | 200 mq
service | detailed design and work supervision
design | antonio ravalli
project team | benincasa
infos | independent house realized with passive and bioclimatic principles in the countryside
dalla relazione di progetto | The building recollects and reinterprets the historic codes of the nearby farmhouses (both at a topographical level and at a climatic one), placing the main body parallel to the heliothermal direction (inclined of 16 ° clockwise with respect to the meridian), while the dining area and the services (which constitute a volumetrically autonomous block) are oriented on an east-west direction. The analysis of the more evolved, historical rural building (especially some Palladian mansions and different important and specialized buildings in Ferrara) provided the main ideas to define the house’s climatic working principles. The project is based indeed on passive bioclimatic systems to exploit, on one hand, the walls’ huge thermal inertia, and, on the other hand, the positive effect of the movement of air masses even in a total absence of breeze. The natural engine of this system is the solar chimney, which extracts the hot air inside the house using the difference of pressure and density between the inner and the outer air.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus

cnn_02
cnn_03
cnn_04
cnn_05
cnn_06
cnn_07
cnn_08
cnn_09
cnn_10
cnn_11
cnn_12
cnn_13
cnn_14
cnn_15
cnn_16
cnn_17
cnn_18
cnn_19
cnn_20
cnn_21
cnn_22
cnn_23